Casa Miclescu, de pe Soseaua Kiseleff, locul unde s-a filmat ecranizarea romanului „Enigma Otiliei“, este lăsată astăzi să se autodemoleze. Casa a fost proiectată de Ion Mincu pentru pictorul George Demetrescu şi cumparată de colonelul de cavalerie Radu Miclescu, pentru ca în prezent să se afle în proprietatea lui Dumitru Dumitriu, un antrenor român de fotbal.
Şoseaua Kiseleff, una dintre arterele principale ale Capitalei, care face legătura între zona de nord a oraşului şi zona centrală, deţine cele mai sofisticate şi cochete clădiri. Multe dintre ele sunt uitate de timp şi de proprietari.
Frumuseţea Şoselei este umbrită de clădirea de la numărul 35-37. La prima vedere, clădirea pare cel mult adăpostul oamenilor străzii, şi în niciun caz un monument istoric. De multă vreme, casa este goală şi pustie.
Întregul spaţiu este lipsit de orice fel identitate. Buruieni lăsate să crească la voia întâmplării, pereţi care nu mai ei ştiu cum mai rezistă, tencuiala scorojită, geamuri sparte şi plafonul ştirb care lasă ploaia şi zăpada să intre în casa, aşa arată acum casa în care s-a filmat ecranizarea romanului „Enigma Otiliei“.
Casa Miclescu, epava de pe Şoseaua Kiseleff
Doleanţa este cu atât mai mare când aflăm că acel imobil lăsat de izbelişte nu este o clădire oarecare, ci este o casa plină de istorie şi cultură. ''Casa Miclescu'' nu a arătat aşa dintotdeauna.
Ceea ce astăzi arată ca o clădire care a fost lovită de cel puţin o tornadă, odinioară, Casa Miclescu găzduia cele mai elegante baluri la care luau parte personalităţi importante din lumea interbelică a României.
Nume precum Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Balş, Carp, Odobescu, au trecut pragul a ceea ce se numeşte astăzi Casa Miclescu. Reuniunea de joi sau „jour fixe“ era un eveniment de la care nu puteai lipsi dacă făceai parte di