Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării, marcată în acest an între 22 – 27 aprilie, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă: în ultimii ani, în ţara noastră, acoperirea vaccinală a scăzut în timp ce incidenţa bolilor infecţioase la copii a crescut în ritm îngrijorător.
În prezent, în România, rata de vaccinare a copiilor se situează mult sub pragul de 95%, recomandat la nivel internaţional de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Această rată a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse în Programul Naţional de Imunizare, cu excepţia celui făcut direct în maternitate, ajungând în 2011 la valori îngrijorătoare.
Astfel, una dintre cele mai scăzute acoperiri vaccinale în 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeolă – oreion – rujeolă (ROR), cu mult sub pragul recomandat la nivel global. De asemenea, acoperirea vaccinală a coborât la nivelul de 89% şi la vaccinările împotriva poliomielitei, o boală care poate duce la paralizie, împotriva difteriei-tetanos-pertussis (tuse convulsivă) şi Hib – o infecţie care poate fi fatală la copiii de vârste mici sau care poate lăsa sechele severe. Societatea Română de Pediatrie, alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniază că bolile eradicate (cum este poliomielita în Europa) ori epidemiile ar putea reveni, dacă schemele de vaccinare se întrerup sau rămân incomplete.
„Atitudinea preventivă în bolile copilăriei este benefică pentru copii, familie şi spitale. România se află pe primul loc în Europa privind mortalitatea la grupa de vârstă 0-5 ani, iar morbiditatea prin boli respiratorii, digestive şi deseori cutanate aglomerează cabinetele de specialitate şi spitalele în sezonul rece cu riscuri majore de intercontaminare. Extinderea vaccinărilor peste programul naţional de vaccinare obligatoriu este o şansă reală de ameliorare a calităţii vieţii copiilor. Educaţia pări