► „Principala armă de luptă împotriva imposturii, fiindcă plagiatul este o manifestare esenţială de impostură, este acţiunea de publicitate pentru cunoaşterea sa de către toţi membrii unei societăţi”
„Ghid de acţiune contra plagiatului”
Mircea Popa: Stimate dle profesor aţi lansat zilele acestea la Târgul de carte „Gaudeamus” de la Cluj-Napoca lucrarea cu titlul „Ghid de acţiune contra plagiatului”. Ce îşi propune să releve cartea Dvoastră?
Dorin Isoc: Această carte îşi doreşte să fie o lucrare aplicată. Prin cuprinsul său ea vine să umple un gol important în practica tratării unui fenomen social adânc înrădăcinat şi bine dezvoltat în lumea intelectuală a României.
Trebuie spus de la bun început că fenomenul nu este unul specific românesc. Ca formă de manifestare, plagiatul apare în toate ţările lumii. Ce este specific însă este că în România tratarea manifestărilor elementare a fost întotdeauna cel mult un subiect de scandal, şi în acest fel nu s-a ajuns aproape niciodată la o finalitate utilă. Nu putem să uităm cazul Caragiale, care nu a condus la altceva decât la o retragere scârbită a unui mare scriitor, Caragiale, şi la pledoarii excepţionale ale altui scriitor, Delavrancea, care a fost avocatul apărării. A fost un scandal şi a rămas amintirea unui scandal. Atât înainte de acest caz cât şi după aceste caz, plagiatele au existat şi există.
În acest context, cartea îşi propune să prezinte esenţa actului de plagiat, trăsăturile sale fundamentale, căile de evitare, căile de combatere, dar şi căi de apărare ale părţilor implicate în lucrul cu operele creaţie intelectuală.
Indexul Operelor Plagiate în România
Mircea Popa: Am înţeles că aveţi şi o firmă care luptă împotriva plagiatului. Prin ce metode?
Dorin Isoc: Plagiatul este un fenomen, sau mai bine spus o manifestare socială din apropierea celor care