Tocmai când ex-premierul Vlad Filat a găsit voturile necesare pentru un nou mandat, Curtea Constituţională a decis că preşedintele l-a desemnat ilegal drept candidat. Negocierile pentru formarea Guvernului vor fi reluate de la zero, iar interimatul va fi asigurat de vicepremierul Iurie Leancă
Verdictul Curţii Constituţionale a venit ca un trăsnet chiar în ziua în care foştii parteneri de coaliţie anunţau sfârşitul crizei politice. După o serie de negocieri, democraţii şi o parte din liberali l-au asigurat pe liderul liberal-democrat Vlad Filat că-l vor vota în fruntea unui nou cabinet de miniştri, care urma să fie instituit joi în Parlament.
La doar câteva ore, la nouă seara, magistraţii au constatat că şeful unui guvern demis printr-o moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie nu poate ocupa din nou acest post. Judecătorii au dat, printre altele, exemplul Germaniei şi al Ungariei, unde preşedintele ţării a demisionat pentru că a accesat un credit bancar în condiţii preferenţiale şi, respectiv, în urma unor acuzaţii de plagiat.
Preşedintele consideră că a acţionat corect
Astfel, judecătorii au declarat neconstituţional decretul prezidenţial prin care Vlad Filat a fost desemnat candidat la funcţia de premier. „Preşedintele consideră că a acţionat corect atunci, având în vedere situaţia politică şi prevederile legale, care au fost însă ulterior interpretate de Curtea Constituţională“, a declarat Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti.
„Să desemnezi un candidat care a fost eliberat de Parlament pentru corupţie, trafic de influenţă şi abuz de putere înseamnă să scuipi în democraţie şi e regretabil că a făcut-o preşedintele Republicii Moldova, care este garantul valorilor democratice“, a spus, pe de altă parte, Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, care a sesizat Curtea Constituţională.
„Sunt speci