Cele două organizaţii acuză Moscova de încălcarea angajamentelor internaţionale.
Două organizații occidentale pentru drepturile omului au criticat aspru astăzi persecutarea societății civile și încălcarea libertăților cetățenești în Rusia după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în mai 2012. Amnesty International și Human Rights Watch și-au difuzat împreună astăzi rapoartele despre Rusia pentru a atrage o mai mare atenție asupra „atacului curent” împotriva drepturilor omului.
Raportul organizației Amnesty International se concentrează asupra restricțiilor introduse în iunie 2012 în privința dreptului la întrunire și folosirea forței de către poliție împotriva demonstranților antiguvernamentali.
John Dalhuisen, director de programe pentru Europa și Asia Centrală la Amnesty International a explicat într-un interviu cu Europa Liberă cum s-a făcut studiul și care sunt rezultatele:
John Dalhuisen x John Dalhuisen „Am încercat să documentăm înăbușirea nemulțumirilor și exprimării unor puncte de vedere divergente în decursul anului trecut, după inaugurarea celui de-al treilea mandat al președintelui Putin și să cartografiem modul în care s-au acumulat restricții foarte consistente în privința dreptului la libertatea de expresie, asociere și întrunire”.
Legislația despre întrunirile publice a fost amendată în luna iunie anul trecut așa încât a devenit mai dificilă obținerea autorizației pentru demonstrații, iar amenzile și alte pedepse pentru organizarea sau participarea la proteste neautorizate s-au înăsprit dramatic.
Cel de-al doilea raport despre situația drepturilor omului în Rusia, raportul întocmit de Human Rights Watch a scos în evidență legile noi și acțiunile care au urmat după adoptarea lor împotriva organizațiilor neguvernamentale din Rusia.
Între acestea se numără cerinț