Noul sistem electoral, votat vineri în Parlament, presupune mai multe schimbări pe care trebuie să le opereze Comisia Electorală Centrală, în special crearea circumscripţiilor electorale uninominale. Deşi e dificil, este un lucru posibil, chiar şi în caz de alegeri anticipate, susţine preşedintele CEC Iurie Ciocan.
„Potrivit proiectului de lege privind implementarea votului electoral mixt, circumscripţiile uninominale trebuiesc create în următoarele 90 de zile de la data promulgării. Asta înseamnă că ele trebuiesc constituite timp de trei luni de la data de 19 aprilie. Nu este simplu, dar o să depunem toată diligenţa pentru a corespunde deciziei”, a comentat Iurie Ciocan.
Asta deşi la începutul săptămânii, secretarul CEC Andrei Volentir, afirma că, în cazul eventualelor anticipate, Comisia nu este pregătită să organizeze un scrutin parlamentar. „Circumscripţiile uninominale nu vor corespunde împărţirii administrativ-teritoriale, racordare ce ne va lua timp. În plus, trebuie revizuite o serie de acte şi proceduri”, argumenta Volentir.
Totodată, preşedintele CEC a spus că este dificil de estimat cu cât vor creşte cheltuielile pentru a desfăşura un nou scrutin. „Odată ce se va stabili o eventuală dată a alegerilor va fi stabilită procedural şi suma necesară”, a specificat Ciocan.
Iniţiativa legislativă a deputatului Vlad Plahotniuc votată vineri, 20 aprilie, de 63 de deputaţi, a fost promulgată de preşedintele ţării şi a fost publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.
Avizat şi votat în doar câteva zile, proiectul a fost promulgat şi publicat cu o operativitate de invidiat. Operativitatea surprinzătoare cu care a fost adoptată, promulgată şi publicată legea în „Monitorul Oficial“ trezeşte bănuiala că totul a fost regizat din timp, iar votul n-a fost decât o formalitate.
Iniţiativa democratului Vlad Plahotniuc a fost criticat