Dan Radu Ruşanu, numit miercuri în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, va avea sub supraveghere şi firma deţinută de familia sa, Internaţional Sinaia, listată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti, el susţinând că nu există incompatibilitate.
Familia Ruşanu controlează 91,1% din titlurile International Sinaia, un pachet de 44,15% din titluri fiind deţinute prin intermediul firmei RADAN 2000 (deţinută de soţia deputatului), iar fiicele acestuia au cumulat aproape 47%. Cele mai recente raportări, publicate pe Bursa de Valori Bucureşti la finele anului trecut, arată că un pachet de 8,9% din companie este deţinută de mici acţionari.
International Sinaia este listată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti.
Contactat de MEDIAFAX, Dan-Radu Ruşanu a declarat că situaţia sa nu se încadrează în incompatibilităţile prevăzute de lege în cazul societăţilor comerciale, respectiv ale articolului 9, litera d) din Legea privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Ruşanu a precizat că obiectul de activitate al International Sinaia este turismul, iar legea prevede ca membri ASF să nu deţină personal sau "membrii familiei lor până la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de peste 5% din capitalul entităţilor prevăzute la litera d) sau din drepturile de vot, ori o participaţie care să permită exercitarea unei influenţe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administraţie al acestora".
De asemenea, deputatul PNL a indicat prevederile menţionate la litera d) al articolului 9, care precizează entităţile în care nu pot activa membri ASF: "cele care vizează activitatea intermediarilor în instrumente financiare şi a organismelor de plasament colectiv, societăţile de administrare a investiţiilor, cele care vizează activitatea a