Domnul Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Cercetare, a emis cu puţin timp în urmă un act normativ în conformitate cu care ar fi urmat să fie schimbat sistemul de admitere în învăţământul superior.
Ordinul domnului Costoiu ar fi avut rostul de a-l anula pe cel semnat de fostul ministru pedelist al Educaţiei, dl. Cătălin Baba, ordin prin care se interzicea luarea în calcul a notelor din anii de liceu ca element de departajare în selecţia viitorilor studenţi.
Numai că, asemenea d-lui Baba, dl. Costoiu a întocmit ordinul cu pricina în dispreţul prevederii legale care cere universităţilor să îşi formuleze şi să facă publice criteriile de admitere cu mult timp înainte.
Invitat duminică seara la Ora de ştiri de la TVR, dl. Costoiu a explicat că de fapt nu e vorba despre niciun fel de ordin a cărui punere în aplicare ar fi expresă, ci doar despre o recomandare. Recomandarea cu pricina e facultativă, universităţile putând sau nu să ţină cont de ea. Felul în care instituţiile de învăţământ superior îşi recrutează viitorii studenţi e o chestiune de domeniul autonomiei universitare, iar dl. Costoiu a precizat că respectă acest principiu cam prea des încălcat (de fosta putere, se-nţelege) şi că îşi doreşte foarte mult ca universităţile din România să nu mai aibă nevoie, să nu mai aştepte asemenea recomandări. Domnul Costoiu părea conştient că a semnat recomandarea cu pricina doar spre a infirma, formal şi fără consecinţe practice, ordinul d-lui Baba. Dar ce nu face un ministru din România spre a se lupta cu predecesorul său de altă culoare politică sau cu fantoma acestuia?
Ministrul delegat s-a făcut că nu observă că nimeni, nicio universitate din România nu a aşteptat recomandarea semnată de domnia-sa. Dl. Costoiu nu a băgat de seamă nici că, dacă e facultativă şi emisă fără respectarea legii, recomandarea e lovită de nulitate, că, în fond şi la urm