Consiliul Judeţean Alba a aprobat în şedinţa de joi proiectul de revizuire a stemei judeţului Alba. Noua stemă va conţine ca elemente heraldice o coroană de oţel şi un legionar roman din argint având capul spre dreapta şi ţinând în mână un scut negru.
Cele două variante privind revizuirea stemei judeţului s-au aflat în dezbatere pe site-ul CJ Alba până în 4 martie, iar în urma consultării populaţiei s-a decis ca stema să conţină următoarele simboluri: stema are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care împarte scutul în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond de aur cu hermina neagră se află o coroană de oțel, iar în câmpul celălalt, pe fond roșu, se află un legionar roman din argint, stând în picioare, privit din faţă.
Coroana plasată pe hermină semnifică în primul rând, încoronarea de la 15 octombrie 1922 a regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Coroana de oţel, făurită la dorinţa Regelui Carol I, din oţelul unui tun capturat de ostaşii români la Plevna, reprezintă simbolul cuceririi independenţei de stat a României, premisă determinantă a Marii Uniri. Legionarul roman, care apare şi pe prima stemă a judeţului Alba din perioada interbelică, simbolizează procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apulum, oraş în care Legiune a a XIII-a Gemina şi-a avut reşedinţa timp de 165 de ani, dar şi celelalte oraşe de pe teritoriul roman al judeţului Alba: Alburnus Maior (Roşia Montană), Ampelum (Zlatna), Salinae (Ocna Mureş), Brucla (Aiud), Alburnus Minor (Abrud), la naşterea poporului român şi a limbii române.
Noua stema a județului a fost aprobată de Consiliul județean Alba cu o singură împotrivire, cea a consilierului PSD Dorin Sandea. Acesta a opinat că, în cotext