Frumoasa clădire a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, devenită ţinta samsarilor
Asupra cercetătorului Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, a început de cîteva luni un atac inexplicabil. Mai întîi a fost acuzat că foloseşte pentru menajul de acasă femeia de serviciu de la bibliotecă, apoi că ar fi responsabil de o „şedinţă foto” printre rafturi. Motivul adevărat se traduce în interese financiare uriaşe!
Situată în centrul Bucureştiului, pe Strada Tache Ionescu, nr. 4, clădirea bibliotecii este de o rară frumuseţe. Era imposibil ca un asemenea imobil să nu trezească interesul samsarilor imobiliari!
O afacere de 30 milioane euro poate înflori pe locul bibliotecii
De ani de zile, directorul bibliotecii, cercetătorul Florin Rotaru, încearcă să treacă această clădire în patrimoniul statului, pe de o parte pentru a se putea face renovările şi consolidările necesare, iar, pe de altă parte, tocmai pentru a o proteja de interesele ce roiesc în jurul acesteia. Pînă acum, în mod ciudat, nu s-a reuşit acest lucru, deşi Biblioteca Metropolitană se află în subordinea Primăriei Generale a Capitalei!
Consultînd specialiştii în imobiliare, am aflat că numai clădirea, aşa cum se află acum, valorează 5-6 milioane de euro, însă valorificarea poziţiei terenului şi oportunitatea de a construi aici un imobil pînă la nivelul P+10 creează un orizont de aşteptare pentru o afacere ce poate să ajungă la peste 30 de milioane euro!
Precizăm că toate clădirile din jur deja au fost „aranjate”, ultimul bastion rămînînd... sediul Bibliotecii Metropolitane.
O astfel de afacere era greu să scape ochiului vigilent al reţelei de samsari care a pus deja mîna pe cele mai valoroase clădiri din Bucureşti. Au căzut victimă cîteva clădiri din patrimoniul Academiei Române (în legătură cu care organele procuraturii au început deja cîteva anchete), pre