După ce a făcut valuri în toată lumea, ecranizarea unuia dintre cele mai cunoscute romane fantasy ale deceniului, „Jocurile foamei”, primul volum din seria lui Suzanne Collins, va fi difuzat în această duminică la ProTv.
Tulburător de cinematografică, povestea lui Suzanne Collins propune o meditație asupra lumii contemporane și a felului cum vechea expresie a Romei antice „pâine şi circ” și-a schimbat sau și-ar putea schimba azi sensurile.
Atunci, în Roma antică, teatrul murea şi pe ruinele lui se construia atunci un fel de societate a spectacolului, în care moartea în arenă devenea singurul tip de desfătare gustat de public. E momentul la care poetul Iuvenal se pare că ar fi rostit această expresie de reproş la adresa poporului său: „Panem et circenses”. Hrană şi distracţie… După mii de ani, în lumea noastră, fenomenul, iată, se repetă. În secolul 21 trăieşte un nou „imperiu” care se hrăneşte cu pâine şi circ.
O nouă societate a spectacolului, de data asta „rafinat” şi „desăvârşit” de mijloace tehnice pe care lumea antică nu le avea. Romanul lui Suzanne Collins, publicat la Editura Nemira și ecranizat de Gary Ross, cu Jennifer Lawrence și Josh Hutcherson în rolurile principale, este mai mult decât o poveste pentru adolescenți, așa cum a fost prezentată inițial. E o poveste în care cruzimea jocurilor pe calculator, nevoia de „pâine şi circ”, ideea de „societate a spectacolului” în care trăim sunt toate topite şi transformate într-o oglină a lumii noastre.
Povestea se petrece într-o lume de undeva din viitor – dar care nu-i decât reflexia lumii noastre în timp şi în spaţiu, o reflexie stranie, ca o oglindă magică în care te uiţi şi-ţi vezi viitorul, fără şansa de a opri curgerea timpului – şi care poartă numele Panem. „Panem et circenses”… Întâi e pâine. Urmează circul… Într-o ţară – imperiu apărută pe ruinele Statelor Unite, împărţită în Districte