Reprezentanţii societăţii civile şi ai deconcentratelor din judeţ s-au arătat sceptici faţă de proiectul de regionalizare a României, în cadrul conferinţei judeţene „Regionalizarea şi impactul economico-social scontat la nivel judeţean”, ce au avut loc marţi, la Zalău.
„Regionalizarea nu va însemna nici aducerea deciziei mai aproape şi nici soluţionarea problemelor din sistemul sanitar sălăjean”, a opinat Chelement Hodiş, preşedintele Sindicatului „Sanitas” Sălaj. Acesta şi-a exprimat temerea că regionalizarea poate fi o formă mai mult sau mai puţin mascată de reducere a locurilor de muncă, aşa cum se preconizează prin măsurile pregătite de ministrul Sănătăţii.
„Avem deja regiuni de dezvoltare, de ce avem nevoie de ele şi la nivel administrativ? Nu se pot accesa fonduri europene prin regiunile existente?”, a întrebat retoric Marius Tăutu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, care este de părere că descentralizarea poate fi realizată şi fără regionalizare. „Dat fiind faptul că Sălajul este net inferior Clujului, va avea de suferit de pe urma regionalizării. Judeţul nostru se va transforma într-un centru medico-social, iar nivelul clinic va coborî şi mai mult. Autorităţile locale şi judeţene s-au concentrat pentru a ridica din punct de vedere calitativ spitalele. Ce se va întâmpla când fondurile vor fi distribuite centralizat? Cu siguranţă va scădea calitate serviciilor medicale. În plus, costurile regionalizării vor fi transferate către administraţiile locale, şi aşa sărace, va creşte birocraţia, iar serviciile medicale se vor îndepărta de pacienţi”, a declarat Tăutu.
La rândul său, Sandu Bercean, primarul comunei Meseşenii de jos şi vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, a tras un semnal de alarmă cu privire la unul dintre aspectele pe care le-ar putea implica procesul de regionalizare: „Se vorbeşte despre desfiinţarea