Guvernul nu a validat, deocamdată, printr-o hotărâre preluarea Termocentralei Halânga de către Complexul Energetic Oltenia (CEO), dar managerul Laurenţiu Ciurel spune că situaţia de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Severin este complicată şi nu e încântat chiar dacă va lua o societate curăţată de datorii. Ciurel spune că există discuţii pentru crearea unei firme tip Închiderea şi Conservarea Minelor (ICM), care să preia datoriile termocentralei, iar CEO să ia o unitate curată.
Laurenţiu Ciurel spune că funcţionarea Termocentralei Halânga este pusă sub semnul întrebării. „Va fi extraordinar de complicat, nu va avea autorizație de mediu de la anul, e ilegal să funcționeze. Dacă o să o luăm într-o mare măsură curățată de datorii, să rămână în urmă o firmă cum era ICM, și ea să plece curățată de datorii“, a explicat Ciurel.
Acesta este nemulţumit că la Halânga, termocentrală cu un grup de 200 de MW, lucrează tot atâţia oameni ca la Rovinari, unde sunt patru grupuri de câte 330 de MW. „Vor rămâne cele 27 de mii de apartamente care au nevoie de agent termic, și producția de energie care nu mă pasionează pentru că avem energie pe cărbune. Va fi la scară mai mică, o centrăluță, un fel de CET, pe cogenerare, pentru că se încasează niște bani, la modul ăsta punem problema în nici un caz cu o mie de oameni și ce mai e acum“, a spus Laurenţiu Ciurel, care este convins că Octavian Graure face treabă în funcţia de director la Halânga.
CERTIFICATE
RAAN mai are şi alte problemă. Pentru că nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi, compania trebuie să plătească acum peste 26 mii de certificate verzi cu câte 496,61 lei /certificat, adică dublu.
Guvernul nu a validat, deocamdată, printr-o hotărâre preluarea Termocentralei Halânga de către Complexul Energetic Oltenia (CEO), dar managerul Laurenţiu Ciurel spune c