Noua Constituţie nu va include modificări de substanţă, ci doar "un reglaj fin" al unor prevederi, care să care permită autorităţilor să nu mai meargă zilnic la Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a rezolva conflicte între diverse puteri şi instituţii ale statului, a declarat premierul Victor Ponta, conform surselor de presă.
Acesta a apreciat că noua Constituţie trebuie să exprime foarte clar rolul puterii juecătoreşti, arătând că Curtea Constituţională sau Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) au devenit aproape zilnic instanţe de judecată.
"Cred foarte mult în independenţa autorităţii judecătoreşti, dar întotodeauna independenţa vine alături de responsabilitate. Eu cred că membrii CSM trebuie să fie total independenţi de puterea politică, şi este foarte bine că acum aşa sunt, dar nu pot fi lipsiţi de responsabilitate în faţa celor care îi aleg. Eu ştiu, ca om politic, că răspund în faţa celor care mă aleg, nu îmi este foarte clar dacă există o instituţie care nu răspunde în faţa celor care te aleg, că atunci avem o problemă de simetrie a construcţiei. La fel, Curtea Constituţională - trebuie clar precizat că, deşi se numesc judecători, nu este vorba de o instanţă de drept comun şi cu atât mai puţin o instanţă care rezolvă zi de zi tot felul de cauze aduse în faţa sa. Este vorba de o instituţie juridico-politică care intervine doar în acele cazuri cu totul şi cu totul speciale în care este nevoie de medierea sau de clarificarea Curţii Constituţionale. Noi am ajuns cu Curtea Constituţională să funcţioneze ca o instanţă de drept comun", a declarat Ponta, la un seminar privind modificarea Constituţiei.
Premierul a asigurat că, înainte să fie adoptată o decizie finală în privinţa noii forme a Constituţiei, va fi solicitat un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneia.
F. A. Noua Constituţie nu va include modificări de substanţ