Medicii cu contracte la companiile farmaceutice conduc în special secții de cardiologie, diabet sau psihiatrie. Medicii de familie, în schimb, câștigă de pe urma colaborărilor cu producătorii și distribuitorii de naturiste, care încarcă rețetele pacienților. Sursa: SHUTTERSTOCK
Deşi invocă transparenţă, mulţi dintre doctorii contactaţi pe pentru a răspunde pe tema contractelor cu firmele de medicamente sau studii clinice neau cerut să nu publicăm sumele care apar la rubrica „venituri independente” din declaraţiile de avere.
După ce săptămâna trecută am publicat primul episod al anchetei, mulţi cititori ne-au semnalat situaţii în care doctorii le-au recomandat în mod expres tratamente de la anumite firme. De asemenea, persoane „din sistem” au dat din casă scheme mai puţin convenţionale de recompensare a medicilor de către industria farma.
Banii rămân în familie
Printre cele mai bănoase specialităţi se numără cardiologia şi diabetologia. Cunoscutul cardiolog Dragoş Vinereanu, director medical la Spitalul Universitar din Bucureşti, a câştigat 6.000 de euro din burse, participări la congrese şi alte activităţi educaţionale, iar la rubrica de venituri independente a trecut 1 milion de lei, din servicii medicale, dar şi din cercetare.
Un alt cardiolog bine plătit de companiile farma este medicul Mihai Creţeanu, şeful secţiei de Cardiologie a Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Acesta a câştigat 80.000 de lei de la societăţi farmaceutice şi de studii clinice, în baza unor contracte de drepturi de autor, potrivit declaraţiei de avere din 2011. Suma e aproape dublă faţă de salariul de la spital și destul de generoasă pentru un medic din provincie. Soţia sa, Gabriela Creţeanu, diabetolog la acelaşi spital, a încasat 90.000 de lei, tot pe drepturi de autor. Şi şeful Secţiei de Cardiologie de la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti, Stancu Marin, a