Edificiul impunător, inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediul Prefecturii judeţului Galaţi, a fost construit între anii 1904 -1906, după proiectul celui care este considerat întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură.
Lipsa unui edificiu reprezentativ pentru administraţia fostului judeţ Covurlui, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a determinat autorităţile vremii să planifice construirea actualului Palat Administrativ.
„Consiliul general, i-a încredinţat, în octombrie 1891, arhitectului Filip Xenopol sarcina realizării proiectului clădirii. Acesta mai proiectase clădiri similare la Brăila, Bacău, Bârlad, Vaslui. Schiţele sale n-au fost însă acceptate. Zece ani mai târziu, prefectul Ion C. Atanasiu l-a autorizat pe celebrul arhitect Ion Mincu să întocmească un nou proiect cu condiţia ca valoarea acestuia să nu depăşească 300.000 de lei. În data de 15 ianuarie 1904, a avut loc licitaţia pentru lucrările de construcţie, termenul pentru executarea acestora fiind de doi ani. La festivitătea de punere a pietrei de temelie, au luat parte primul ministru Dimitrie Sturdza şi Vasile Lascăr, ministrul de interne”, afirmă Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.
Oficialităţile au semnat un act comemorativ după care arhitectul Ion Mincu l-a introdus într-un tub de sticlă împreună cu o colecţie de monede româneşti aflate în circulaţie la vremea respectivă şi cu o monedă de argint din timpul domniei voievodului Bogdan, fiul lui Ştefan cel Mare, pusă de primul ministru Dimitrie Sturdza. Tubul din sticlă a fost zidit la temelia clădirii.
„La data de 9 aprilie 1906, arhitectul Ion Mincu, împreună cu inginerul şef al judeţului, a făcut inspectarea şi recepţia lucrărilor finalizate. Inaugurarea Palatului Administrativ a avut loc la 27 aprilie 1906 în prezenţa Principelui Ferdinand şi a Principesei Maria, însoţiţi de mai m