Scandalul cardurilor de sănătate revine. Președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, consideră că acesta este „un instrument periculos pentru societate și democrație”. Actul nu ar trebui să conțină tot istoricul medical al unei persoane, pentru că datele ar putea fi folosite împotriva acesteia.
Astărăstoare a declarat, aseară, în cadrul unei întâlniri cu medicii bistrițeni, că va lupta ca aceste carduri să nu conțină istoricul medical al pacientului. „La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atenția că nu este bine să concentram datele și, mai mult, chiar există o declarație a Comitetului privind Drepturile Omului în care se spune că lupta împotriva corupției și terorismului nu trebuie să fie un motiv pentru care să facem abuz de informații pe sisteme informatice, pentru că ele pot duce la o limitare a democrației și a libertății", a afirmat președintele CMR.
În accepțiunea acestuia, cardurile de sănătate trebuie să conțină doar informații care țin de controlul financiar, nume, prenume, calitatea de asigurat a pacientului și prescrierile care s-au făcut pe numele acestei și care au fost decontate de Casa de asigurări.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a lansat, în 19 decembrie 2012, primele carduri electronice, în cadrul unui program-pilot care a funcționat la Arad. La nivel național, sistemul de carduri electronice va fi implementat cel mai probabil din 2014.