Decizia CJUE în cazul declaraţiilor lui Becali despre homosexuali este importantă pentru toate cauzele de discriminare la angajare după orientarea sexuală, dar şi pentru alte speţe, fiind un exemplu de practică pentru toţi judecătorii, a declarat joi Romaniţa Iordache, de la Asociaţia Accept.
"Decizia înseamnă mult, nu numai pentru Asociaţia Accept, sau nu numai pentru asociaţiile din România, înseamnă imens pentru organizaţiile active, pentru că decizia de azi, clarificând scopul directivei, este obligatorie pentru toate instanţele naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că, atunci când judecătorii naţionali sunt confruntaţi cu cazuri similare în care angajatorii refuză angajarea pe criteriul orientării sexuale şi nu numai, judecătorii naţionali pot avea acest standard mult mai clar explicat", a spus Romaniţa Iordache.
Ea a precizat că este, în mare măsură, şi meritul "judecătorului naţional român", care a înţeles că este o problemă la mijloc cu privire la aplicarea legislaţiei europene şi a cerut îndrumare din partea judecătorului european de la Luxemburg.
"Cred că acesta trebuie să fie un exemplu pentru toţi judecătorii români, care ar trebui să înţeleagă că au un rol important în păstrarea şi respectarea standardelor europene cu privire la drepturile fundamentale, care sunt recunoscute oricăror cetăţeni, inclusiv cetăţenilor homosexuali", a precizat Iustina Ionescu, arătând că procesul va fi continuat.
Reprezentanţii Asociaţiei Accept au arătat că este pentru prima dată când avocaţi din Estul Europei merg la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg, fiind şi prima dată când judecătorii Curţii decid într-o asemenea cauză.
FC Steaua poate fi obligat să probeze că nu urmează o politică de recrutare discriminatorie, pe criteriul orientării sexuale, după ce finanţatorul clubului, Gigi B