A patra ediţie a simpozionului naţional „Patologia respiratorie în practică medicală curentă”, eveniment organizat la un hotel din Târg-Jiu, a strâns peste 300 de persoane. Printre acestea s-au aflat autorităţile locale şi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor de sănătate din Gorj, dar şi numeroşi medici specialişti veniţi din toată ţara şi chiar din străinătate. Principalul subiect al discuțiilor a fost combaterea tuberculozei, care este una din principalele cauze ale mortalităţii în România şi implicit în judeţul nostru. Pneumologi din străinătate
Este al patrulea an consecutiv când Târgu-Jiul este gazda acestui simpozion naţional ce se desfăşoară în perioada 25-27 aprilie. La eveniment au participat pneumologi din Republica Moldova, Rusia, dar şi Ucraina. Printre principalele teme dezbătute au fost fumatul şi relaţia cu bolile respiratorii, patologia pulmonară şi reabilitarea pulmonară. Totodată, tuberculoza a avut parte de o abordare multidimensională întrucât este o boală care face tot mai multe victime. „În cadrul acestui simpozion putem afla că se lansează, pentru prima dată în România un medicament revoluţionar în ceea ce priveşte tratamentul tuberculozei, un tratament injectabil. Sunt importante aceste dezbateri întrucât în judeţul Gorj, în ultimul an, s-a înregistrat o creştere a numărului de persoane bolnave de tuberculoză. Numai în anul 2012, la Spitalul de Pneumoftiziologie «Tudor Vladimirescu» am tratat peste 1.400 de pacienţi”, a precizat Tiberiu Tătaru, manager Spitalul de Pneumoftiziologie ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu.
Evenimentul a fost susţinut şi de autorităţi. „Oamenii de la Dobriţa au iniţiativă, iar alături de ei noi trebuie să face tot posibilul să avem cât mai multă performanţă în sistemul sanitar, să dăm posibilitatea specialiştilor să-şi spună cuvântul, iar, potrivit realităţilor, banul să ajungă în interesul bolnavilor”