Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost ridicată special pentru încoronarea regilor României Mari: Ferdinand şi Maria. A fost primul mare lăcaş de cult construit după 1918 în Transilvania, provincie în care românii fuseseseră socotiţi, secole de-a rândul, o naţiune „illicită“.
Istoria Catedralei Ortdodoxe din Cetatea Alba Carolina este strâns legată de festivităţile încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Încă din vara anului 1920, prim-ministru din acea vreme, Alexandru Averescu, a primit nobila misiune de a pregăti actul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria.
Dinamitarea zidului de Vest al Cetăţii
Proiectarea întregului ansamblu s-a datorat arhitectului Victor Ştefănescu, iar execuţia inginerului Tiberiu Eremia. Constructorii vremii au decis că trebuie făcută o breşă în partea de vest a fortificaţiei bastionare de secol XVIII. Asta, în primul rând pentru a uşura lucrările de ridicare a Bisericii.
Cel mai probabil zidul de vest al fortificaţiei a fost dinamitat în două locuri. La acţiunea de demolare a zidului a fost implicată armata. Ulterior, terasa din faţa actualei Catedrale a Încoronării, care a fost folosită de-alungul timpului ca teren de instrucţie militară, a fost adusă la acelaşi nivel“, a spus Dan Anghel, de la Muzeul Naţional al Unirii. După ce o parte a zidului a fost dărâmat, restul a fost pur şi simplu îngropat, chiar dacă avea o înălţime de 6 metri. Pentru a nivela zona, constructorii s-au folosit de pământul din şanţul zidului de apărare
Construită în 9 luni
Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a fost construită în timp record. Începută în 1921, a fost gata în nouă luni. Edificiul sfinţit în septembrie 1922 avea un scop precis: „trebuia să fie locul încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca regi ai tuturor românilor sau ai României reîntregite după Primul Război Mondial”. @N_P