În 1956, la Melbourne, românul Nicolae Linca se pregătea pentru meciul carierei. Îl întîlnea pe irlandezul Frederick Tiedt în finala la categoria semimijlocie din cadrul Jocurilor Olimpice.
Accidentat grav la mîna dreaptă, Nicolae Linca a cucerit, atunci, singura medalie olimpică de aur a boxului românesc. În 2013, după 57 de ani de la marele eveniment, un tînăr devean, considerat unul dintre cei mai promiţători pugilişti români, se pregăteşte să devină campion olimpic.
Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial din 2011, Bogdan Juratoni a fost singurul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Londra, acolo unde a înţeles că "la box, din păcate, se întîmplă să te fure arbitrii". Şi-a pus mari speranţe în Jocurile Olimpice, şi-a dorit o medalie, dar a primit, în schimb, o decizie care ar fi putut avea efecte nedorite.
În box, însă, nu ai voie să laşi garda jos, iar Juratoni ştie cel mai bine: "Nu vreau să mă mai gîndesc nici o clipă la ceea ce s-a întîmplat acolo. Sînt orientat spre viitor, deci mă gîndesc la ceea ce o să fie!”
Sfătuit de Bute să treacă la profesionişti
Iar lucrurile bune nu au întîrziat să apară. O victorie în Cupa României şi un contract cu AIBA pentru a face trecerea de la boxul amator au fost primele semne care i-au arătat că se află pe drumul cel bun.
"Mă gîndeam de ceva vreme să trec la profesionişti şi iată că a venit momentul potrivit. Am prins această ocazie şi am făcut pasul. Pentru orice tînăr pugilist e un moment important. Contează să nu mai boxez pe nimic! La profesionişti, faţă de amatori, voi avea o bursă consistentă la fiecare meci.”
Deşi a ezitat la început, gîndindu-se că este prea tînăr, Juratoni, care este fan declarat al lui Bute, nu a uitat de sfatul primit de la Lucian, sfat care "a contat destul de mult în luarea deciziei".
Visul merge mai departe
Pentru Bogdan Juratoni