La noapte, pasionaţii de astronomie pot observa fenomenul numit Luna Roz. Acesta marchează luna plină din luna aprilie. Din păcate pentru cei care ar dori să facă fotografii, Luna nu va fi chiar roz.
Fenomenul nu se numeşte în acest mod datorită culorii sale, ci vine de la o tradiţie care vine dinspre triburile nord-americane. De obicei, momentele de Lună plină sunt marcate printr-o denumire influenţată de evenimentele terestre. Astfel, rozul vine de la faptul că momentul din aprilie coincide cu apariţia brumărelelor. Indigenii din America de Nord considerau acest lucru un semn că a venit primăvara.
Luna roz de anul acesta coincide cu o eclipsă mai ciudată. Fenomenul începe la ora 21.03 şi se termină la 1.11. Astfel, Luna se va afla în penumbră, întâlnindu-se cu umbra Pământului. Doar o porţiune din satelitul natural al Pământului va fi întunecată.
Eclipsa din această seară va putea fi văzută şi de la noi din ţară, dar şi din zonele din Asia Centrală, vestul Australiei, Africa sau Europa. Fenomenul va fi greu observabil, mai ales că durează doar o jumătate de oră şi doar o porţiune din Lună este întunecată.
Luna roz este doar un nume dat acestui fenomen din aprilie. În engleză este cunoscută şi ca Luna sămânţei, pentru că majoritatea plantelor încep să crească. De asemenea, mai este numită Luna peştilor, Luna care creşte, dar şi Luna care se trezeşte. Obiceiurile sunt influenţate de cultura anumitor zone, dar în general se bazează pe ocurenţele din agricultură.