Muzeul de Mineralogie Baia Mare si Societatea Geologica a Romaniei organizeaza o expozitie in care vor fi prezentate 61 de fotografii documentare realizate in desertul Atacama de catre inginerul geolog Vida Istvan. Vernisajul expozitiei ”Fascinantul desert Atacama” va avea loc maine, 26 aprilie, la ora 13:00, la sediul muzeului de pe bulevardul Traian, numarul 8.
Cel mai arid desert din lume, Atcacama este un desert situat pe coasta de nord-vest a Americii de Sud, in nordul statului Chile, format datorita curentilor marini reci ce satureaza aerul, eliminand astfel precipitatiile. Izolat de precipitatii datorita paravanului inalt al Cordilierilor, expus vanturilor uscate, traversat de Tropicul Capricornului, desertul Atacama are o varsta de aproximativ 15 milioane de ani, iar conditiile climate capricioase atrag fenomenul ”El Nino” cu averse intense de ploaie la intervale de 5-10 ani care produc infloriri ale desertului de scurta durata. Diferentele de temperatura din regiune oscileaza intre 30 grade Celsius ziua si -15 grade noaptea.
Datorita umiditatii foarte reduse a aerului din desert, desertul Atacama este gazda unora dintre cele mai importante observatoare astronomice din lume, precum observatorul european ”La Silla”, observatorul european ”Paranal”, radiotelescopul european ”Pathfinder Experiment”, radiotelescopul americao-european ”Large Millimeter Array”. De asemenea, aici a fost descoperit si mineralul ”atacamit”, care poarta, astfel, denumirea desertului.
Desertul Atacama ofera conditii de teren similare celor martiene , motiv pentru care aici sunt desfasurate experimente de natura spatiala corelate cu explorarea planetei rosii. Muzeul de Mineralogie Baia Mare si Societatea Geologica a Romaniei organizeaza o expozitie in care vor fi prezentate 61 de fotografii documentare realizate in desertul Atacama de catre inginerul