Acidentul de la Dacca a pus în lumină condițiile de muncă din țările subdezvoltate.
Autoritățile din Bangladesh au anunțat astăzi că bilanțul morților în urma prăbușirii unei fabrici de confecții de la marginea capitalei Dacca, miercuri, a ajuns la 200 și ar putea crește în continuare. Peste o mie de muncitori au fost răniți.
Echipele de salvare caută mai departe în muntele de beton și fier rămas în urma noului dezastru din industria textilă a celui de-al doilea exportator de haine din lume, după China. Pompierii și medicii spun că nu știu câți oameni s-ar mai putea afla încă sub ruine și că aud frecvent strigăte de ajutor de sub moloz.
x 2000 de oameni au fost scoși până acum teferi la lumină.
Asemenea tragedii nu sunt, din păcate, chiar o raritate în Bangladesh: în noiembrie anul trecut un incendiu la o fabrică de confecții care făcea haine pentru Walmart și alte mărci occidentale, tot la Dacca, s-a soldat cu 111 morți. Supraviețuitorii au povestit că ieșirile de incendiu fuseseră încuiate de manageri, pentru ca muncitorii să nu iasă cumva la aer, pierzând timp prețios de muncă. După incendiu s-a stabilit că din cele opt etaje ale clădirii Tazreeen, mistuită de flăcări, numai trei fusese construite legal, cu autorizație.
Muncitorii din clădirea Rana Plaza, prăbușită miercuri, au spus că marți seară au fost observate crăpături în zidurile construcției. Managerii au decis evacuarea celor 3000 de muncitori, iar o inspecție a poliției i-a avertizat să nu reia lucrul până la rezolvarea problemei. Același avertisement a venit de la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Textile din Bangladesh. Însă miercuri dimineață schimburile au fost reluate în mod normal și la o oră după începerea producției clădirea s-a prăbușit.
Periferia Savar a capitalei Bangladesh-ului, Dacca, găzduiește zeci de fabrici de