Salariile foarte de mici ale profesorilor, calitatea modului în care se predă în şcolile româneşti şi cât de atractivă mai este meseria de dascăl în ţara noastră, acestea sunt temele dezbătute de elevi, profesori, parlamentari şi reprezentanţii autorităţilor locale în peste 1.000 de şcoli din România în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie.
Campania, susţinută de Ministerul Educaţiei, are loc săptămâna aceasta sub sloganul ”Fiecare copil are nevoie de un profesor! Profesori bine calificaţi pentru toţi copiii”.
România se numără printre statele membre ale UE în care salariul de bază pentru profesori, raportat la produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor este unul dintre cele mai mici – sub 50%, în timp ce, în Germania este de 141%, iar în Spania este de 136%, potrivit unui studiu al Comisiei Europene - "Supporting the Teatching profession for better learning outcomes" ("Susţinerea profesiei de dascăl pentru o educaţie mai bună").
De asemenea, România este una dintre ţările în care un cadru didactic are nevoie de mai mult de 34 de ani la catedră pentru a ajunge la salariul maxim posibil din punct de vedere legal.
"Un dascăl cu 800 de lei moare de foame dacă nu este întreţinut de familie. Ar trebui să luăm exemplul Finlandei şi Germaniei, care au investit masiv în educaţie şi cercetare. Să ştiţi că se poate ajunge la un salariu de 2.000 de lei pentru profesori şi într-un an dacă există voinţă politică", a declarat preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu în cadrul unei dezbateri care a avut loc, joi, la liceul pedagogic "Elena Cuza" din Capitală.
De ce să fii profesor în România
Elevii liceului unde se formează viitorii profesori au dezbătut viitorul meseriei pe care vor să şi-o aleagă împreună cu reprezentanţii Organizaţiei "Salvaţi Copiii", cu senatorul Liviu Marian Pop (preşedintele Comisiei pentru