Mizam pe faptul ca in acest an vom avea parte de relansarea economiei. Fie si numai cu o crestere de 1,5-1,6 la suta. Ar merita, totusi, in 2013, sa fie fortat si un salt calitativ al PIB-ului, care sa fie adaugat sporului cantitativ.
Fapt posibil numai daca am obtine o crestere economica bazata pe concurenta, pe competitivitate si pe eficienta. Asa ca, privindu-se in oglinda unei lumi in criza, obsedate de cresterea economica si de finantarea ei, societatea romaneasca se vede silita sa gaseasca fara intarziere solutiile pentru aceasta problema de prima urgenta. Proiectie ce nu poate sa faca abstractie de climatul politic, social, economic si psihologic din tara.
E cert, performanta economiei romanesti s-a ameliorat deja. Subliniez insa ca raman multe de facut in 2013 si in anii viitori pentru ca Romania sa inregistreze mai multe valori adaugate in planul bunastarii. Caci, desi trenul cresterii economice a primit unda verde, sporul exporturilor fiind chiar remarcabil, trenul bunastarii sta la semafor. Suntem pe locul 26 din 27 de tari europene si mai avem de asteptat. Cresterea standardului de viata nu se va datora nici influxurilor financiare externe, nici aprecierii leului, ci, in ultima analiza, cresterii productivitatii muncii si competitivitatii in economia romaneasca. Inca avem de recuperat un handicap insemnat chiar fata de tarile din regiunea noastra, pentru a nu mai vorbi de nivelul mediu al Uniunii Europene. Salariile din Romania, cu deosebire, nu pot creste fara performante mai bune, fara eliminarea definitiva a binecunoscutelor „gauri negre“ din economie. Restructurarea se face incomparabil mai usor in perioade de avant economic. Dar si criza poate fi o provocare benefica. Bine ar fi sa fructificam aceasta provocare cu intelepciune si curaj.
Problema competitivitatii este in acest sens esentiala. Fiindca acolo unde competitivitate nu e