Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost demis din funcție, cu votul a 76 de deputați comuniști, liberal-democrați și socialiști. Liberalii și democrații nu au participat la votare.
Corespondenta RFI la Chișinău, Valeria Vițu
Până la numirea unui președinte al Parlamentului, funcția este deținută de vicepreședintele Legislativului, Liliana Palihovici. Acțiunea complică și mai mult situația politică de la Chișinău.
Comuniștii susțin că la baza demiterii lui Marian Lupu au stat mai multe abateri ale acestuia de la normele legale, printre care ”comiterea mai multor fapte care subminează democrația și compromit activitatea Legislativului”.
La scurt timp după ce a fost revocat din funcție, liderul democrat Marian Lupu a declarat jurnaliștilor că decizia o ia foarte calm și nu-l afectează. Din luna ianuarie știam că acest lucru se va întâmpla, spune Lupu. ”PLDM și PCRM au elaborat și o foaie de parcurs. După ce la 13 februarie, liberal-democrații au denunțat acordul de constituire a Alianței și de fapt au distrus majoritatea parlamentară, astăzi au dat un semnal consolidat pentru alegerile parlamentare anticipate. Votul de astăzi vine sa pună în mare pericol procesul de integrare europeană”, a mai spus Lupu jurnaliștilor. Alegerile parlamentare anticipate, inevitabile
Indignat de gestul colegilor din PLDM, care au votat pentru revocarea lui Marian Lupu din funcție, liderul liberal Mihai Ghimpu a menționat că Partidul Comuniștilor a distrus Alianța pentru Integrare Europeană, cu ajutorul liberal-democraților și acum mergem spre anticipate. Ghimpu le-a sugerat colegilor comuniști și liberal-democrați să nu se bucure, pentru că va sesiza Curtea Constituțională pe marginea deciziei de joi. ”Votul de astăzi înseamnă haos. Sesizăm Curtea Constituțională și această hotărâre zboară”, le-a promis Ghimpu deputaț