Activitatea desfăşurată de Prefectura Olt în anul 2012 a fost prezentată ieri, la sediul instituţiei, raportul conţinând mai mult de 70 de pagini.
Dare de seamă, ieri, la Prefectura Olt, cu invitaţi - şefi de deconcentrate, prezentare powerpoint, cafeluţă, alune, biscuiţi şi o atitudine mai deschisă faţă de reprezentanţii mass-media decât la ultimele evenimente. Cât s-a lucrat în anul precedent în instituţie şi serviciile subordonate a dat raportul şeful Cancelariei, Dan Stoichicescu, în absenţa prefectului Eugen Ionică, însă girat de noul subprefect, Emil Marinescu.
Raportul vizând activitatea în perioada menţionată se întinde pe mai mult de 70 de pagini, nefiind uitate nici cele mai mici înregistrări în contabilitate, petiţii recepţionate sau corespondenţă trimisă spre cine ştie ce instituţii.
Părerea tuturor că Instituţia Prefectului înseamnă în primul rând verificarea legalităţii actelor emise de administraţiile publice locale a fost susţinută şi cu cifre. Mii de hotărâri ale consiliilor locale şi Consiliului Judeţean vizate, zeci de mii de dispoziţii de primar analizate, aproape 200 de hotărâri de consiliu revocate şi puţin peste 70 de dispoziţii de primar, acţiuni în contencios administrativ pentru consiliile locale care nu au înţeles să refacă anumite documente iniţiind din nou proceduri etc.
Cât despre tot mai desele expuneri de păreri conform cărora, în contextul regionalizării, rolul prefectului, şi implicit al instituţiei, ar trebui diminuat, şeful cancelariei a opinat: „Nu văd la care dintre acţiunile prezentate astăzi s-ar putea renunţa. Am stat şi noi de vorbă, s-a dezbătut, recunosc, prin birouri problema, însă nu cred că se poate renunţa la eliberarea paşapoartelor, la înmatriculări, la controlul legalităţii...”.