Noua modă a nemulţumiţilor din partide pare să nu mai fie migrarea în alt partid ci în fundaţii „salvatoare" ale dreptei, liberalismului sau al „social-naţionalismului".
Învinşilor congresului PDL Traian Băsescu le-a pus la dispoziţie Mişcarea Populară. Adversarii lui Crin Antonescu din PNL şi-au înfiinţat Iniţiativa „România Liberală". Un senator PSD deranjat că şeful său de partid a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA a inventat Mişcarea Socială Naţională. Un deputat PNL a formulat deja un proiect de lege menit să împiedice transformarea fundaţiilor în partide politice. Încă niciuna dintre aceste organizaţii nu şi-a fixat un cap de pod la Cluj.
Cronologic, prima a fost Mişcarea Populară (MP), lansată de Traian Băsescu imediat ce favorita sa, Elena Udrea, a pierdut bătălia pentru preşedinţia PDL. Preşedintele a anunţat de la bun început că fundaţia va evolua spre transformarea în partid politic, „salvator" al dreptei româneşti. Deşi Udrea a spus că ea şi susţinătorii săi vor rămâne în PDL, scenariul potrivit căruia aceştia se vor rupe de partid bucată cu bucată, urmând ca, atunci când vor atinge masa critică să treacă la MP şi să formeze grupuri parlamentare distincte, pare să prindă contur, atâta vreme cât într-o singură zi doi foşti miniştri, membri ai taberei Udrea, Valerian Vreme şi Gabriel Berca şi-au anunţat demisia din PDL.
Cu toate acestea, preşedintele PDL Cluj Daniel Buda (la rândul său, susţinător al Elenei Udrea la Convenţia Naţională a PDL) spune că MP nu reprezintă un pericol pentru partid. „Fiecare cetăţean al României, inclusiv membrii de partid, are libertatea de a merge acolo unde crede că poate face ceva pentru el, pentru familie sau pentru societate, iar apariţia unor asemenea fundaţii nu trebuie să frământe partidele, care trebuie să-şi vadă de culoarele lor. PDL trebuie să-şi consolideze statutul de principal part