Numeroasele conflicte armate din ultimii ani au ajutat la dezvoltarea a numeroase grupuri de mercenari din întreaga lume, scrie "Business Insider".
Cum cererea de soldaţi este foarte mare, mercenarii pot să îşi aleagă singuri conflictele. Ideea de trupe plătite nu este deloc învechită pentru secolul 21, iar influenţa lor este din ce în ce mai mare în zonele de război. Profiturile sunt uriaşe.
Compania de securitate G4S are peste 625.000 de soldaţi, fiind al doilea cel mai mare angajator de pe planetă, după lanţul de magazine Wal-Mart. G4S a fost prezentă în 125 de ţări, fiind implicată în conflicte mai ales în Africa şi America Latină.
Firma militară Unity Resources Group asigură paza ambasadei Australiei de la Bagdad şi este foarte activă în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Majoritatea angajaţilor sunt veterani din Australia, SUA şi Marea Britanie. Se ocupă şi cu instruirea soldaţilor.
Compania Erinys are 16.000 de angajaţi şi a asigurat securitatea rafinăriilor irakiene, în timp ce Asia Security Group a avut drept misiune paza preşedintelui afgan Hamid Karzai.
Dyn Corp este una dintre cele opt firme militare private alese de Departamentul de Stat american pentru a rămâne în Irak după încheierea ocupaţiei SUA. Veniturile companiei se ridică la peste 3,4 miliarde de dolari pe an. Are peste 10.00 de angajaţi şi a fost implicată în combaterea traficului de droguri din Columbia, la începutul anilor 2000.
Triple Canopy a câştigat contracte de 1,5 miliarde de dolari în Peru şi Uganda, iar Academi deţine una dintre cele mai evoluate şcoli militare din lume, având în dotare şi 20 de avioane şi o flotă de vehicule blindate.
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR:
Degeaba s-a agitat Băsescu. Batjocură cu fonduri europene
CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI are 16 metri sub pământ şi a ajuns la cota zero. Afl