Pretul carnii de pasare a evoluat in ultimii 4 ani in ritm cu inflatia, insa, in acelasi timp, graul s-a scumpit cu 145%, porumbul cu 132%, iar srotul de soia cu 55%. Vezi cum se duce lupta de mentinere a pretului carnii de pui in aceste conditii.
“Cresterea pretului de vanzare la carnea de pasare, din 2009 si pana astazi, cu plusurile dar si cu deflatia de pret mediu din 2010, cumuleaza 17%. Cu alte cuvinte, pretul mediu al carnii de pasare a evoluat in ultimii 4 ani in ritm cu inflatia. In acelasi interval, graul s-a scumpit cu 145%, porumbul cu 132%, srotul de soia cu 55%”, a declarat Grigore Horoi (foto), presedintele grupului de companii Agricola.
“In contextul in care 75% din kilogramul in viu a puiului broiler inseamna furaj, iar 80% din costul furajului insemna cereale si sroturi, cred ca este inutil sa mai arat cat de mare este presiunea cresterii costului kilogramului de carne de pasare. In acelasi timp, salariul mediu in Romania este 0,29% din media veniturilor din Uniunea Europeana, deci pretul la raft nu mai poate creste. Este evidenta asadar si presiunea plafonarii pretului la raft, din cauza puterii de cumparare afectate a populatiei”, a precizat acesta.
In acest context, ajutorul de stat pentru bunastarea pasarilor, care, anul acesta, se plateste din fonduri UE, scade in termeni reali la 56% din ajutorul acordat avilcuturii anul trecut si practic nu poate acoperi cresterile de pret din amonte. Iar avicultura este o industrie in care marja medie este de doar 1,2 – 2%.
“Cifrele de mai sus sunt suficiente sa inteleaga oricine cat de incordata este situatia acestei industrii care plateste anual aproape 600 milioane lei taxe la stat, are aproape 30.000 de angajati directi, de care depind alti 126.000 de de angajati din industrii conexe”, a subliniat oficialul Agricola.
“Prin urmare, este norma