Terenurile de sport din Mănăştur, lăsate de izbelişte şi lângă care mănăşturenii au început să cultive legume în mici grădinuţe, ajunge exemplu într-un proiect finanţat de Comisia Europeană, în care mai sunt implicate două oraşe din Italia şi Germania.
Proiectul, derulat de Colectiv A, sprijină practicile colective urbane şi de grădinărit încurajând o nouă cultură europeană a spaţiilor publice. "Proiectul nostru se situează între intervenţia artistică, arhitectură, peisagistică şi analiză antropologică", explică organizatorii. "Pornind de la observaţii ale unor spaţii din cartierul Mănăştur, am ales zona "La Terenuri" pentru noi abordări sub forma unor evenimente, ateliere şi dezbateri în spaţiul public. Dorim să creăm un spaţiu comun, un spaţiu de întâlnire al cartierului în care oameni de diferite vârste şi ocupaţii se pot întâlni bucurându-se de spaţiu verde, discuţii şi activităţi re-creative".
Scopurile proiectului sunt crearea unui spaţiu comunitar, încurajarea grădinăritului urban, păstrarea spaţiilor verzi în zonă, încurajarea dezbaterilor şi acţiunilor participative și organizarea constantă de evenimente în cartier.
Proiectul cuprinde o serie de ateliere, "Learning from Mănăștur", între 10 şi 17 mai - un atelier de construire a unui pavilion din materiale reciclate și a unei grădini urbane ce urmează a fi utilizate în cadrul unei scene urbane de cartier și loc de întâlnire, dezbatere și evenimente pe tot parcusul anului. Între 15 şi 18 mai e programat un atelier de explorare urbană a zonei "La Terenuri" și a cartierului Mănăștur. Coordonatorii vor fi experți din domeniile arhitectură, peisagistică, arte vizuale, mapping, soundscape urban, antropologie și sociologie. "Acest workshop își propune explorarea creativă a cartierului, experimentând totodată și o metodă interdisciplinară de înțelegere și abordare a mecanismelor orașului post-c