De Ziua Internaţională a Sănătăţii în Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu a organizat o întâlnire cu dezbateri la care au fost invitaţi să participe angajatorii, angajaţii şi partenerii sociali. Aceste dezbateri au avut rolul de a informa şi instrui în ceea ce priveşte riscurile de boli profesionale.
Cu toate că, în judeţul Sibiu, bolile profesionale au înregistrat o tendinţă descrescătoare în ultimii patru, ani, Inspectorul de Muncă în cadrul Compartimentului Control, Sănătate în Muncă, Carmen Vonica a atras atenţia asupra creşterii bolilor profesionale cauzate de intoxicaţiile cu diferite substanţe şi asupra bolilor profesionale ascunse, cauzate de stres şi bolilor osteo-musculo-articulare, care nu sunt declarate.
”Boala profesională cauzată de stres este deja o boală foarte des întâlnită şi din ce în ce mai mult în zilele noastre. Sperăm ca angajatorii, împreună cu serviciile de medicină a muncii, îşi vor da concursul şi vom aborda şi noi aşa numitele epidemii ascunse, cum ar fi de exemplu afecţiunile osteo-musculo-articulare, din care avem doar un caz de boală profesională, ceea ce mi se pare extrem de puţin. Se ştie că aceste afecţiuni sunt întâlnite aproape la 80-90 la sută din salariaţi şi, bineînţeles stresul la locul de muncă, care se pare că este o boală a viitorului, şi are loc, se pare, o inversare în ceea ce priveşte factorii de risc. Acum se pare că are loc o inversare a bolilor profesionale, în sensul că apar afecţiunile osteo-musculo-articulare care depăşesc un procent de 58 la sută şi, bineînţeles, bolile legate de stres, afecţiunile psihosociale, care sunt în creştere şi se pare că au o evoluţie şi o tendinţă spre forme destul de urâte, ajungându-se uneori, chiar la suicid”, a declarat Carmen Vonica.
Potrivit acesteia aceste afecţiuni sunt încadrate în categoria bolilor profesionale ascunse ş