* Update 08:18: Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a decis prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) şi astăzi, se arată într-un comunicat de presă emis de bancă.
---
Cazul suspendării operaţiunilor sucursalei din ţara noastră a Bank of Cyprus a ridicat semne de întrebare cu privire la situaţia companiilor care au deschise conturi la instituţii de credit şi care trebuie să-şi plătească dările către stat.
În condiţiile în care clienţii nu pot derula operaţiuni la ghişeu sau prin mijloace electronice (internet banking), aceştia nu pot achita obligaţiile la bugetul de stat. Reprezentanţii ANAF au declarat, la solicitarea ziarului BURSA, că "problematica nu intră în sfera de competenţă a instituţiei".
Ordonanţa de Guvern 92/2003, privind Codul de procedură fiscală, prevede că doar contribuabilii sunt răspunzători, din punct de vedere legal, în caz de întârziere mai mare de trei zile la plăţile efectuate prin decontare bancară. Astfel, aceştia vor trebui să suporte dobânzile şi penalităţile aferente întârzierii la plată.
Recuperarea acestor sume de la bancă revine tot respectivelor persoa-ne juridice.
Legislaţia în vigoare nu oferă protecţie persoanelor juridice care trebuie să efectueze plăţi către bugetul de stat prin decontare bancară, în cazul în care instituţia de credit la care au deschise conturi ar avea operaţiunile suspendate. Potrivit Hotărârii de Guvern 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu modificările şi completările ulterioare, problematica nu intră în sfera de competenţă a acesteia, ne-au declarat oficialii insituţiei.
Nedecontarea de către unităţile bancare a sumelor cuvenite bugetului general consolidat, în termen de trei zile lucrătoare de la data debitării contului unei persoane juridice, nu exonerează f