Care e soluţia pentru a depăşi înapoierea, ineficienţa economică şi instituţională, dezorganizarea, proastele moravuri publice? Modernizarea! De ce modernizarea? Nu există, nu poate fi, altă cale pentru a elimina decalajele istorice care ne separă de "civilizaţia matură" a Europei! Pe unde au mers cei care s-au trezit mai devreme, iar astăzi sunt cu mult înaintea noastră, trebuie să mergem şi noi, doar că niţel mai repejor! Poate, poate, mai reducem din distanţă! Istoria politică a României moderne este pur şi simplu saturată de variaţiile pe marginea acestei arii, "interpretate" cînd mai cu talent, cînd mai după ureche, de generaţiile de politicieni care au avut pe mînă deciziile strategice şi mecanismele de guvernare. Rezultatul este mereu acelaşi: decalajele nu numai că nu sunt depăşite, ci continuă să se acumuleze! Din acest punct de vedere, România pare să împărtăşească soarta acelui mitologic rege intemeietor al Corintului, care a îndrăznit să-l sfideze pe Zeus însuşi, închipuindu-şi, după ce a păcălit moartea şi pe stăpînul Regatului de Jos, Thanatos, că poate păcăli pe oricine, Sisif!
Cea mai convingătoare analiză şi ilustrare a acestui adevăr ne-a fost recent oferită de profesorul Bogdan Mănescu, care s-a ostenit, spre lauda sa şi luminarea noastră, să studieze evoluţiile economiei româneşti din ultimii cinci sute de ani!!!!! Concluzia e emblematică, de aceea a fost pusă chiar pe coperta cărţii dedicată descifrării ecuaţiei "România şi Europa": decalajele economice se acumulează! Ceea ce ne interesează aici, dincolo de temele economice, este ce spune această constatare, grea cît o lespede de mausoleu, despre politica de astăzi şi perspectivele de mîine ale României.
Vestea bună este că aşa numita "convergenţă-beta" (reducerea decalajelor de dezvoltare) nu e doar un vis, o posibilitate abstractă. E o realitate! Unora li s-a întîmplat; e adevăra