Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Focşani are propria staţie de seismologie. Elevii şi cadrele didactice vor afla din timp atunci când se produce un cutremur, sistemul fiind instalat în cadrul proiectului „Reţeaua Seismică Educaţională din România – ROEDUSEIS“. Ieri, mai mulţi cercetători şi fizicieni au venit la Focşani, pentru a le prezenta cadrelor didactice şi elevilor principalele caracteristici ale unui cutremur, dar şi metode practice de acţiune în cazul producerii unui seism.
Zona Vrancei este cunoscută ca fiind un punct fierbinte în România în ceea ce priveşte activitatea seismică, efectele cutremurelor făcându-se simţite în toată ţară, dar şi peste hotare, în ţările vecine. „Elevii vor beneficia de instruire în analiza şi interpretarea datelor seismice, pentru că s-a instalat un seismometru, cu calculatoar, ce înregistrează în mod automat mişcările seismice ale pământului. Liceenii vor beneficia de informare a riscului seismic, cât şi de dezvoltarea aptitudinilor ştiinţifice, ce va cuprinde efectuareea de măsurători, observaţii directe, cât şi lucrul cu baze de date“, a declarat profesorul de fizică Emilia Poll, coordonatoarea proiectului implementat la nivel de colegiu.
„Reţeaua Seismică Educaţională din România – ROEDUSEIS“ este un proiect finanţat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, fiind coordonat de Institutul Naţional de Cercetare pentru Fizica Pământului, ce a trimis doi delegaţi la Focşani, fizician dr. Bogdan Zaharia şi cercetător Cristian Neagoe. Parteneri sunt Urban - ÎNCERC Bucureşti, delegat la lansare fiind inginer dr. Emil Sever Georgescu. Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai“ a fost reprezentată de lector dr. Nicoleta Brişan, iar de la Institutul de Studii Educaţionale Bucureşti a participat cercetăto