Specialiştii atenţionează asupra creşterii numărului de persoane care au mers la medic din cauza înţepăturilor de căpuşe şi recomandă evitarea zonelor infestate şi purtatea unor haine de culoare deschisă în parc şi spaţiile cu iarbă, anunţă Ministerul Sănătăţii.
"Având în vedere că se aşteaptă ca, la începutul lunii mai, un număr mare de persoane să petreacă zilele libere «în natură, la iarbă verde», considerăm util să transmitem către populaţie recomandări pentru a preveni înţepăturile de căpuşe şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora", arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Astfel, specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe.
"Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Este indicat ca încălţămintea să fie închisă", au mai spus specialiştii.
Reprezentanţii INSP recomandă, totodată, aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci.
"În cazul unei activităţi lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată) se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafeţe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpuşe ataşate de piele sau păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii