Începe să devină oare "visul european" un coşmar? Este întrebarea pe care şi-o pune revista Courrier International, cu răspunsuri dintre cele mai interesante, oferite de numeroşi comentatori din diferite ţări. În mod indirect şi Fondul Monetar Internaţional răspunde la această întrebare, prin recomadarea făcută europenilor de a adopta reforme cruciale în vederea relansării economiei. Tocmai pentru ca "visul european" să nu devină un coşmar.
Lumea s-a obişnuit mai ales cu expresia "visul american", dar există de când a început construcţia europeană, cu peste 60 de ani în urmă şi un "vis european". Când ţările Europei occidentale au decis să constituie împreună un spaţiu al păcii şi al prosperităţii, acesta a fost un "vis", un veritabil proiect istoric, născut din ruinele celui de-al doilea Război Mondial. El a devenit un "vis" al întregii Europe după căderea comunismului, un vis al reunificării vechiului continent şi al construirii unei veritabile "case comune". Milioane de est-europeni au "visat" la acest lucru, să poată fi integraţi în Europa, să nu mai fie umiliţi la frontiere, să poată circula liber, să se simtă europeni.
Acest "vis" a început să se erodeze însă din 2008 încoace, într-un ritm extrem de alert. Revista Courrier International publică analiza unui politolog şi filozof bulgar, Ivan Krasterv, care constată că Europa liberă şi solidară nu mai există, fiind afectată de amnezie, de recesiune, de falimentul elitelor. Pentru mulţi tineri, referinţele la al doilea Război Mondial sunt abstracte, ca şi cele legate de fosta ideologie comunistă şi de pericolul pe care îl reprezenta pe vremuri Uniunea Sovietică. Pentru noile generaţii, deci, Uniunea Europeană nu-şi mai poate baza legitimitatea decât pe prosperitate, or, iată, de aproape cinci ani, această promisiune a celor care au construit "visul european" se fisurează. 60% dintre europeni cons