Romania se plaseaza pe locul al 4-lea in Europa, dupa Franta, Marea Britanie si Irlanda si pe locul al 10-lea pe plan mondial din 192 de state membre, la capitolul siguranta aeronautica civila, potrivit unui audit finalizat in decembrie 2012 de Organizatia Aviatiei Civile Internationale (ICAO).
Ca stat semnatar al Conventiei de la Chicago, Romania trebuie sa implementeze si sa aplice in aviatia civila standardele si practicile recomandate dezvoltate si aprobate la nivelul ICAO.
Pentru a demonstra conformarea cu acestea, statele membre sunt auditate periodic.
"Noi avem audit anual de la ei. Am obtinut un procent de neconformitati mai mic si decat cel al Germaniei, Spaniei, Italiei", a declarat pentru DailyBusiness.ro Ovidiu Traichioiu, sef al Directiei de Aeroporturi din cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane.
Acesta a explicat ca reglementarile in domeniul aviatiei civile sunt foarte stricte si ca incalcarea lor poate fi sanctionata si penal.
"De exemplu, daca intri pe pista cu tigara, este caz de inchisoare", a spus Traichioiu, precizand ca exista risc mare de incendiu avand in vedere apropierea fata de avioanele incarcate cu comubistibil.
Angajatii aeroporturilor, scoliti pe bani europeni
In vederea mentinerii standardului atins, Asociatia Aeroporturilor din Romania (AAR) deruleaza in parteneriat cu Siveco un proiect de formare profesionala a angajatilor din aeroporturile romanesti, finantat din fonduri europene.
"Acesta este primul proiect din domeniul transportului aerian finantat cu bani europeni si speram sa nu ne oprim aici. Urmatorul program va demara din 2014", a declarat Catalin Radu, directorul Directiei de Aviatie Civila din cadrul Ministerului Transportului.
Valoarea proiectului cu finantare nerambursabila se ridica la 1,4 milioane de euro