După creşterea semnificativă a numărului de mesaje spam în luna februarie, în prima lună a primăverii situaţia a ajuns la un procent stabil al e-mail-urilor de tip junk - 70,1%.
Însă, în ciuda reducerii numărului de mesaje, utilizatorii nu au fost mai protejaţi de pericole deoarece, în acelaşi timp, numărul de fişiere de tip malware ataşate la mesaje a crescut cu 1,2 puncte procentuale în luna martie, ajungând la o medie la 4%.
Decesul preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, nu a avut doar impact asupra titlurilor din presă, ci a atras şi atenţia infractorilor cibernetici asupra ţării din America Latină. Reacţiile la această ştire nu s-au lăsat aşteptate, iar e-mail-urile au început imediat să curgă, se arată într-un comunicat Kaspersky.
De exemplu, un mesaj era făcut să pară a fi trimis din partea directorului porturilor maritime din Venezuela, care avea nevoie de ajutor pentru a recupera o sumă de bani pe care o primise în urma vânzării de combustibil diesel către Sudanul de Sud. În primul e-mail, infractorii nu ofereau nicio răsplată pentru ajutorul pe care îl cereau, scopul iniţial fiind doar să atragă interesul destinatarului şi să primească un răspuns. După un schimb de corespondenţă, se menţiona suma de bani oferită drept răsplată.
Un alt val de e-mail-uri care au fost trimise şi care conţineau un mesaj ce părea a fi scris de şeful de securitate şi prieten apropiat al lui Hugo Chavez. Ca de obicei, imaginaţia infractorilor cibernetici „nigerieni” nu cunoaşte limite: acest prieten „imaginar” are acces la banii pe care defunctul preşedinte i-a păstrat în contul bancar al amantei sale secrete. Aparent, norocosul care primea acest e-mail putea obţine 25% din această sumă, în schimbul ajutorului oferit pentru transferul banilor în afara ţării.
Infractorii care trimiteau fişiere malware prin intermediul e-mail-ului au reluat notificările