Ei sunt acuzați de incompatibilitate, conflict de interese sau că nu-și pot justifica averile.
Cei șase incompatibili sunt Marian Vanghelie, Klaus Iohannis, Florin Popescu, Aristotel Căncescu, Nicușor Constantinescu și Theodor Stolojan.
Vanghelie nu poate justifica 180.000 de euro, iar inspectorii au sesizat judecătorii Curții de Apel București pentru a lămuri acest aspect. Eurodeputatul Theodor Stolojan este acuzat de fals în declarații, după ce nu a trecut în declarația de avere dividendele încasate de la Transgaz.
Alți trei politicieni, foști sau actuali președinți de Consilii Județene, sunt bănuiți de incompatibilitate după ce au făcut parte din conducerea unor firme din subordinea Consiliilor. Florin Popescu, fost președinte al CJ Dâmbovița, a semnat un contract cu propria firmă la care era acționar. Reacțiile la aceste învinuiri au fost dintre cele mai diverse. Unii au negat vehement, alții au spus că a fost o neglijență. Nicușor Constantinescu i-a făcut „lepre” pe inspectorii ANI.
Klaus Iohannis
Primarul Sibiului și fruntaș liberal, Iohannis a deținut simultan funcția de edil și cea de reprezentant al primăriei în cadrul SC APĂ CANAL Sibiu și SC PIEȚE SA, ambele companii de stat. Este acuzat de incompatibilitate. Poate contesta decizia ANI în termen de 15 zile.
Aristotel Căncescu
Președinte al Consiliului județean Brașov, Căncescu este acuzat de incompatibilitate. El a deținut concomitent funcția de președinte CJ și cea de reprezentant în cadrul companiei S.C. APĂ CANAL Sibiu. Aleșii locali nu pot ocupa și funcții de reprezentanți în cadrul companiilor de stat.
Marian Vanghelie
Primar de patru mandate în sectorul 5 București, Vanghelie nu poate justifica 787.000 de lei, bani cheltuiți peste veniturile obținute în ultimii trei ani. În intervalul 2008-2011, primarul a câștigat 253.000 de lei, dar a cheltuit 1.040.000