Castelul Bathory din Şimleu Silvaniei, care a fost în secolul al XVI-lea reşedinţa regelui Poloniei, Ştefan Bathory, ar putea fi reabilitat cu sprijin de la polonezi, primăria oraşului având o primă rundă de discuţii cu ambasadorul Poloniei în România pentru a găsi, împreună, o soluţie de finanţare pentru acest important obiectiv.
Castelul a fost construit la sfârşitul secolului XV, de către Nicolae Bathory, evenimentul fiind meţionat în documente din 1594, 1668, 1703 şi 1708. După cum a declarat pentru Adevărul de Seară arheologul Csok Zsolt, Nicolae Bathory a obţinut domenii în zona Şimleului, în urma căsătoriei cu Sofia Banffy. Nobila mireasă venea cu o zestre frumoasă de sate în această zonă, dar şi în judeţul Cluj. „Se pun astfel bazele familiei Bathory, iar oraşul este ales ca centru al posesiunilor, deoarece se afla pe drumul sării, fapt ce a adus un plus financiar familiei”, explică Csok.
Între 1582 şi 1592, castelul este întărit de mai tânărul Báthori István, nepotul voievodului Báthori István. În 1594 cetatea ajunge în mâinile Fiscului după ce Báthori Zsigmond îşi acuză verişorul de iloialitate. În perioada domniei lui Báthori András castelul este locuit de tânărul Báthori István, soţia sa Ana şi fiul lor András. Fiica lor, Zsófia, devine în 1658 soţia voievodului Rákóczi György al II-lea. Castelul ajunge astfel în proprietatea familiei Rákóczi, dar după doi ani este distrusă de turci şi tătari. Fiind transformă în cetate de graniţă, nu mai este locuită permanent şi starea ei se degradează.
De–a lungul timpului, încăperile cetăţii au fost folosite ca garnizoană militară, depozit de muniţie, sau temniţe pentru prizonieri. La începutul secolului al XVIII-lea, în timpul răscoalei antihabsurgice condusă de Francisc Rakoczi, cetatea a fost distrusă aproape în întregime şi nu s-a mai investit în repararea acesteia. După aproximativ