3,2% in Elvetia, 3,6% in Norvegia, 4,8% in Austria... Sunt tari unde rata somajului de invidiat. Dar in spatele acestor cifres se ascund mari diferente sociale.
„Numai 150.000 de someri in Elvetia”, scria recent cotidianul Le Temps. „Prosperitatea Elvetiei are legatura cu rolul ei pe piata financiara”, a comentat Jacques Freyssinet, economist la Centrul de studiere a pietei muncii. Cu toate acestea, Elvetia nu a scapat de efectul negativ al incertitudinilor care planeaza asupra Europei: potrivit prognozelor, cresterea economica nu va depasi, anul acesta 1,3% si se va situa la 2,1% in 2014. Iar presa nationala este ingrijorata de restructurari, in special in sectorul bancar.
„Elvetia foloseste mana de lucru a imigrantilor, care sunt angajati pe termen scurt”, continua Jacques Freyssinet. „Este dificil sa ajungi un cadru de conducere daca nu esti elvetian, preferinta nationala este evidenta. Se mai spune, de asemenea, ca, de rusine, unii elvetieni nu se inscriu pentru somaj”.
Norvegia: 3,6% in ianuarie
Norvegia nu cunoaste, practic, somajul, al carui nivel este structural. Si asta pentru ca Norvegia dispune de trei atuuri. „Nefiind prezenta nici in zona euro, nici in Uniunea Europeana, ea nu este supusa constrangerilor de reducere a datoriei”, explica acelasi expert. In plus, ea dispune de importante resurse petroliere, veniturile realizate de acest sector fiind plasate intr-un fond, pe care Elvetia il poate utiliza in perioade de cumpana. In sfarsit, Elvetia profita din plin de coeziunea sa sociala. „Nimeni nu va permite dezvoltarea unui somaj masiv”, subliniza economistul.
Austria: 4,8% in februarie
In Austria, exista un principiu: nimeni nu este lasat pe „marginea drumului”. „In Austria consensul social este suficient de puternic pentru a combina o politica salariala moderata cu politicile economice, totul pentru a e