Liberalii conduc, în prezent, mai multe instituţii cu atribuţii în domeniul economic: ANAF, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice.
Premierul Victor Ponta a semnat, ieri, decizile prin care Şerban Pop a fost retras din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar postul a fost preluat de către Gelu Ştefan Diaconu.
Noul şef al ANAF era secretar de stat în Ministerul Economiei şi este susţinut de PNL.
Şeful Fiscului trebuie să se asigure de o bună colectare a veniturilor la bugetul statului printr-o bună gestiune, control fiscal şi dezvoltarea unor relaţii cu contribuabilii. Cea mai mare responsabilitate a şefului Fiscului este combaterea evaziunii fiscale. Însă tocmai aceasta este marea problemă, evaziunea fiscală generând prejudicii importante la bugetul statului în fiecare an. Sectorul panificaţiei şi cel al legumelor sunt consacrate pentru evaziunea fiscală de proporţii.
Mutarea de ieri, negociată intens de PSD şi PNL, vine după ce liberalii şi-au consolidat controlul în zona financiară.
Astfel, liberalii au obţinut trei din cele cinci funcţii executive din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), validată, miercuri, de Parlament.
Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte. Ruşanu a fost propus de PNL, iar Dăianu este propus tot de liberali, chiar dacă vine, oficial, din partea BNR. Daniel Tudor (propus de PNL), Mircea Ursache şi Ion Giurescu, propuşi de PSD, vor ocupa funcţiile de vicepreşedinţi ai ASF. De asemenea, PSD şi PNL au luate fiecare câte patru dintre cele 12 funcţii neexecutive. În total, PNL are şapte locuri în Consiliul de Administraţie, iar PSD – şase.
Modificări cu dedicaţie
PNL are cele mai multe locuri în noua structură, în condiţiile în care majoritatea USL din