Din peste 60 de străzi din Cluj-Napoca pe care este finalizată reţeaua subterană pentru cabluri, doar pe patru străzi acestea au şi fost introduse în pământ. Pe restul, zeci de cabluri atârnă încă de stâlpi, deşi firma care a realizat reţeaua subterană în parteneriat cu primăria a încheiat contracte cu companiile de telecomunicaţii. Acestea nu au pus însă în aplicare contractele şi profită de blocajul apărut în implementarea proiectului din cauza unui proces în instanţă.
Firma care derulează proiectul de introducere a cablurilor în subteran, denumit Duct City, a finalizat lucrările pe mai bine de 60 de străzi. Adică 85 de kilometri din totalul de circa 300 câţi acoperă contractul cu Primăria. Reprezentanţii firmei spun că doar pe câteva străzi companiile de cablu şi-au mutat infrastructura. "Pe patru străzi cablurile sunt migrate complet", spune Ciprian Iftode, de la CFO Integrator. "Încă sunt cabluri rămase pe stâlpi, o parte dintre ele fie aparţin celor cre nu au vrut să migreze, fie sunt abandonate de mai mulţi ani. Există o anumită pasivitate şi reticenţă în a-şi migra infrastructura din moment ce nu-şi doreşte nimeni".
Primăria este cea care notifică proprietarii reţelelor de cablu să încheie contracte cu firma care derurelază proiectul DUCT city, însă contractele nu sunt respectate. "Societatea comunică Primăriei încheierea lucrărilor, iar Primăria notifică operatorii de date cu privire la a încheia contracte cu CFO Integrator. Notificările au fost făcute. Operatorii de date au încheiat contracte, dar nu au pus în aplicare şi nu au pozat cablurile în canalizaţiile existente", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.
Anul trecut, managerul proiectului Duct City a dat în judecată Primăria pe motiv că nu a obligat companiile de cablu să folosească reţeaua subterană. Până la finalizarea procesului, cablurile care împânzesc oraşul r