Am participat de cîteva ori la Serile italiene, organizate de Editura Humanitas, Cercul de Studii Interdisciplinare al studenţilor italienişti şi Colectivul de Limba şi Literatura Italiană din Universitatea Bucureşti. Sînt seri construite cu eleganţă, pricepere, naturaleţe, aşa încît să învingă, cu paşi mici, dar viguroşi, ignoranţa, dezinteresul, prejudecata, care par a domina tabloul social care ne înconjoară. Personajele care fac totul ca la carte, de dragul cărţii, sînt doamna Smaranda Elian, profesoară la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea Bucureşti, alături de cadre didactice – „italienişti de mare viitor şi harnic prezent“, cum îi caracterizează doamna Elian –, şi anume: Oana Boşca-Mălin, Corina Anton, Miruna Bulumete, Ana Maria Gebăilă, Aurora Firţa; şi, nu în ultimul rînd, doamna Gabriela Maaz, director de promovare la Editura Humanitas, precum şi grupa de studenţi italienişti, inteligenţi, harnici, curioşi, fermecători. Iată cîţiva dintre ei: Cristina Tănase, Vlad Scutaru, Maria Pîrva, Diana Constantin, Alina Vlagea, Alexandra Irimia, Gabriel Zamfirescu.
Serile sînt pregătite cu multă rîvnă. Studenţii se împart în trei grupe de lucru: echipa de „conţinut“ – care pregăteşte dezbaterea –, echipa care realizează grafica şi conţinutul pliantului şi echipa de „răspîndaci“, care se ocupă de promovarea evenimentului – care este precedat de două-trei întîlniri ale studenţilor cu profesorii, în care sînt discutate toate detaliile unei seri italiene perfecte.
DE ACELASI AUTOR Organizaţii noi, ambalaj de lemn Evaluări "de amorul artei" Portretul unui adolescent altfel În căutarea întîlnirilor pierdute Ce se întîmplă, mai exact, în aceste întîlniri din librăriile Humanitas? Lucruri simple şi admirabile: se iau la puricat cărţi din cultura italiană, opere mai mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, mai cunoscute sau mai puţ