Sucevenii bolnavi de tuberculoză riscă să rămână fără medicaţia gratuită asigurată de stat. Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat ieri că bugetul alocat pentru această categorie de bolnavi nu ajunge până la finele anului. Responsabilul DSP a arătat că banii derulaţi prin programul judeţean de TBC sunt pe punctul de a se epuiza, astfel că din iunie s-ar putea sista eliberarea medicamentelor destinate tratării bolnavilor de tuberculoză. Situaţia s-ar putea reglementa doar printr-o rectificare bugetară sau prin înfiinţarea viitoarei Agenţii Naţionale de Programe de Sănătate, care s-ar afla în subordinea Ministerului Sănătăţii şi ar avea drept scop înlăturarea sincopelor în aprovizionarea cu medicamente.
De precizat că, de la 1 aprilie, programul judeţean de tuberculoză a fost preluat integral de DSP Suceava. Până la această dată, finanţarea tratamentului pentru pacienţii cu TBC se afla în grija Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), în timp ce de prevenţia bolii se ocupa Direcţia de Sănătate Publică.
În 2013, bugetul total (preventiv şi curativ) alocat programului judeţean de tuberculoză este de 60.000 de lei. Fondurile sunt repartizate unui număr de şase spitale din judeţ, respectiv Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Suceava şi Gura Humorului. Potrivit statisticilor, în februarie 2013, numărul bolnavilor de TBC din judeţ era de 431.
Sucevenii bolnavi de tuberculoză riscă să rămână fără medicaţia gratuită asigurată de stat. Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat ieri că bugetul alocat pentru această categorie de bolnavi nu ajunge până la finele anului. Responsabilul DSP a arătat că banii derulaţi prin programul judeţean de TBC sunt pe punctul de a se epuiza, astfel că din iunie s-ar putea si