Întrucât o cunosc bine pe Mariana Gurza, am rămas plăcut impresionată de complexitatea abordării genurilor literare, motiv pentru care am citit această carte cu mult interes. Cu atât mai mult cu cât am aflat că personajul real al cărții în cauză, Vasile Plăvan, este unchiul ei. Dar cine este Vasile Plăvan?
În anul 1936 a apărut la „Tiparul Glasul Bucovinei” cartea intelectualului de marcă Vasile Plăvan, carte intitulată „Boabe de lacrimi”. Lucrare care a relevat personalitatea și talentul unui scriitor de marcă al Bucovinei.
Au trecut 71 de ani fără ca această importantă lucrare a Bucovinei să mai vadă lumina tiparului. Apoi, în 2007, eruditul om de cultură Artur Silvestri, a tipărit ediția a doua a cărții „Boabe de lacrimi” la Editura Carpathia Press.
În epocă, Vasile Plăvan era avocat, gazetar, publicist entuziast şi un idealist de o aristocratică nobleţe sufletească, de distincţie morală, de bunătate şi necuprinsă omenie.
Uitat pe nedrept atâtea decenii la rând, cu atât mai mult cartea de față „Vasile Plăvan- Un Slavici al Bucovinei”, a scriitoarei Mariana Gurza se relevă a fi un jalon important în reevaluarea corectă a literaturii noastre contemporane, o restituție de valoare pentru literatura română. Sensibilă, Mariana Gurza, (iată că poeta poate fi în această carte și un rațional și un exact istoric literar) nu poate să nu remarce patetismul vieții acestui nedreptățit scriitor, precum și viața sa demnă de o intelectuală aventură.
Căci spune Artur Silvestri: „indiferent dacă este o restituire cu greutate sau o completare de întreg cultural, prin alăturarea tuturor producțiilor exprimate Boabe de lacrimi de Vasile Plăvan, îngăduie o discuție obligatorie (care, însă, nu se face la noi) în materie de istoriografie literară și de acces la documentul original (…) Arareori, doar câte un spirit scormonitor ori sentimental, recitește cărți