Mesajul rostit de preşedintele PSD, Victor Ponta, conform căruia campania pentru europarlamentarele din 2014 a început în prima zi după Congres, precum şi anunţul prematur al acestuia că social-democraţii vor participa la competiţie pe liste separate, a produs o nouă supărare în PNL.
Este motivată reacţia lui Crin Antonescu şi a liberalilor în condiţiile în care până la alegerile europarlamentare mai este un an, dar nu este o mare noutate, nimeni nu-şi imagina că PSD şi PNL vor candida pe liste comune pentru Parlamentul European. Nici nu ar fi logic având în vedere că la europarlamentare candidaturile se regăsesc mai degrabă în familiile politice reprezentate în PE, iar PSD şi PNL au orientări doctrinare total diferite. De aceea, reprezentanţii social-democraţi se vor regăsi în grupul socialist european, iar liberalii în cel liberal. Listele separate pentru europarlamentare sunt aşadar un lucru firesc, pe care şi Antonescu îl acceptă, dar a profitat de ocazie să spună că acest anunţ ar fi trebuit făcut mai întâi în USL, şi apoi transmis opiniei publice.
Dincolo de controverse, în opinia publică s-a indus din nou ideea unei rupturi în USL, mai cu seamă că nu campania europarlamentară este acum prioritatea Guvernului sau a partidelor din USL, ci coeziunea, coerenţa şi succesul actului de guvernare.
Pe de altă parte, europarlamentarele sunt un motiv de supărare şi în PDL, prin listele partidului Vasile Blaga intenţionând să-i răsplătească pe cei care l-au susţinut să fie reales în fruntea democrat-liberalilor. O mare datorie o are faţă de liderul PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, care a renunţat să mai candideze la Parlament şi l-a lăsat pe Vasile Blaga să intre în cursă pentru un loc de senator în colegiul din Sânnicolau Mare, pe care şi l-a adjudecat doar prin redistribuire. Potrivit unor surse din interiorul PDL, Ostaficiuc ar putea fi ca