Cea mai consacrată definiţie a sănătăţii este cea dată de OMS in urma cu 65 de ani (1948) ”Sănătatea reprezintă starea completă de bine din punct de vedere fizic, mintal şi social. Ea nu însemnă numai absenţa bolii sau a infirmităţii”.
Starea de sănătate a reprezentat întotdeauna un obiectiv de interes atât pentru fiecare individ în parte, cât şi pentru colectivitate sau societate în ansamblul ei, motiv pentru care, de la cele mai vechi până la cele mai moderne societăţi au purtat discuţii aprinse cu privire la volumul de resurse alocate producerii de ingrijiri de sănătate, percepute ca având o influenţa mare asupra sănătăţii.
Multă vreme s-a crezut ca ingrijirile medicale reprezintă principalul instrument de îmbunătăţire a stării de sănătate, dar studiile diferite realizate de-a lungul timpului au arătat ca există numeroşi alţi factori care pot influenţa starea de sănătate a unei populaţii. Aceşti determinanţi ai sanatatii au fost clasificaţi în patru categorii: comportamente, mediu, biologia umana şi serviciile de sănătate.
Structura Direcţiei de Sănătate Publică cuprinde departamente care se adresează fiecărei categorii de factori determinanţi ai stării de sănătate.
Există şi alte domenii de activitate care pot interveni asupra acestor factori contribuind astfel la îmbunatăţirea starii de sănătate a populaţiei.
Mediul ca factor determinant al stării de sănătate:
Este cunoscută legătura între anumite afecţiuni şi factori de mediu necorespunzători: poluare, calitatea apei, a alimentelor, stress, disconfort psihic şi social.
Direcţia de Sănătate Publică are un Compartiment de evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă, ale cărui atribuţii sunt acelea de a monitoriza factorii de risc din mediul de viaţă şi muncă. Activităţile lor urmăresc protejarea sănătăţii publice